+ Dodaj ofertę Menu Catering-Weselny.pl
Niedziela, 22 Października 2017 r. 295 dzień roku. Imieniny: Abercjusz, Filip, Halka

Oryginalne pomysły na menu weselne

Udane wesele, to przede wszystkim dobre jedzenie. Upodobania gości weselnych, co do potraw są zazwyczaj bardzo różne i z pewnością wszystkim dogodzić się nie da, jednak należy pamiętać o tym, aby menu było na tyle różnorodne, by nawet najbardziej wybredni goście znaleźli na weselnym stole coś dla siebie. Warto także wziąć pod uwagę ograniczenia żywieniowe naszych gości, jeżeli takowe występują. A zatem jeśli w rodzinie mamy kogoś kto jest wegetarianinem lub ma np. uczulenie na gluten, to warto i dla takiej osoby pomyśleć o czymś specjalnym. Wesele planujemy z dużym wyprzedzeniem, dlatego należy tak skomponować menu, aby trafiało w potrzeby, a jednocześnie nie było tak przewidywalne, jak to zazwyczaj bywa. Komponując menu trzeba znaleźć złoty środek między awangardą, a tradycją. Co powinno znaleźć się na weselnym stole, aby zaskoczyć gości? Jakie dania z kuchni nowoczesnej warto zaserwować?

Przystawki i dania główne

Klasyczne menu wcale nie musi być nudne, gdyż nieśmiertelny rosół, kotlet schabowy, czy barszcz z krokietem można wzbogacić o bardziej wykwintne pozycje. Dobrym pomysłem będzie umożliwienie gościom wyboru spośród dwóch zup, gdzie jedna może być bardzo tradycyjna, jak rosół lub flaki, natomiast druga bardziej oryginalna, jak np. tajska zupa z limonką, krem z brokułów, czy francuska zupa z serem. Ciekawym rozwiązaniem kulinarnym, które może stanąć tuż obok sztampowego półmiska wędlin jest talerz z sushi, które stało się ostatnio bardzo modne w Polsce i zyskuje coraz większą rzeszę fanów. Jeśli sushi, to czemu nie owoce morza? Ostrygi, małże, krewetki, raki, a nawet ślimaki mogą okazać się bardzo trafioną przystawką, która zachwyci gości. Dla smakoszy ryb warto zaserwować pstrąga, węgorza, czy dorsza, z których przyrządzić można nie tylko zakąskę, ale również danie główne.

Słodkości

Interesującą propozycją na urozmaicenie weselnego stołu będą kolorowe babeczki spersonalizowane dla każdego z gości, zwane Cupcakes. Coraz większą popularność zyskują też fontanny czekoladowe, w których można zanurzać świeże owoce oraz pianki i delektować się ich smakiem. Fontanna z czekolady oprócz walorów smakowych stanowi również bardzo efektowny element dekoracji stołu. Kolejną propozycją są owocowe rzeźby, które przyciągną uwagę i będą wyglądać jak małe dzieła sztuki. Na osobnym stole ze słodyczami mogą znaleźć się nie tylko ciasta, ale również zimne desery podane w eleganckich pucharkach.

Napoje

Na weselu oprócz suto zastawionego stołu nie może zabraknąć także alkoholu. Bardzo dobrą propozycją jest wynajęcie barmana, który będzie serwował naszym gościom kolorowe drinki. Jeśli przyjęcie organizujemy zimą, to dobrym dodatkiem okaże się grzaniec. Napoje, to jednak nie tylko trunki wysokoprocentowe, ale również inne napoje chłodzące. Sprawdzonym, a jednocześnie niedrogim rozwiązaniem będzie lemoniada z dodatkiem mięty, arbuza, czy truskawek.  Jeśli chodzi o napoje gorące, to tutaj również warto rozszerzyć kartę o zieloną, czerwoną i białą herbatę oraz herbaty owocowe.

Menu weselne, to jedna z najważniejszych kwestii. Wybierając restaurację na przyjęcie weselne warto sprawdzić jakość serwowanych potraw i posłuchać opinii innych par, które organizowały tam swoje wesele. Menu oferowane przez sale weselne stanowi zazwyczaj tylko propozycję, dlatego własne sugestie i modyfikacje są jak najbardziej wskazane. Poniższe menu będące propozycją restauracji Biały Pałac mieszczącej się w Konstantynowie Łódzkim jest warte uwagi, bo choć wydaje się tradycyjne, to na pewno nie należy do typowych, dlatego może posłużyć za inspirację.

 

Propozycja Menu Na Przyjęcie Weselne

Danie I
1. Rosół królewski z borowikami podawany z makaronem
2. Cordon blue - podwójny plaster schabu faszerowany szynką i serem
3. Roladka drobiowa faszerowana brokułami i serem pleśniowym
4. Kotlet schabowy zapieczony z farszem pieczarkowym
5. Kaczka faszerowana z jabłkami podawana na sosie jabłkowo-żurawinowym
6. Filet z łososia z zielonymi warzywami na sosie cytrynowo limonkowm
7. Słodka kapusta zasmażana
8. Ziemniaki gotowane z koperkiem
9. Bukiet surówek
Deser do wyboru:
- lody śmietankowe z owocami i bitą śmietaną
- tiramisu z brzoskwiniami z musem z czerwonych owoców
- sernik cytrynowy z sosem truskawkowym

Danie II
1. Żeberka pieczone w śliwkowym sosie barbecue
2. Sakiewka drobiowa wypełniona rukolą, serem feta i suszonym pomidorem
3. Kasztany z mięsa wieprzowo-wołowego nadziewane boczkiem i ogórkiem
4. Mięsa podawane są w asyście warzyw grillowanych
5. Policzki wołowe na sosie chrzanowym
6. Polędwiczki z kurczaka w sosie śmietanowo-borowikowym
7. Ziemniaki pieczone
8. Kopytka domowe
9. Buraczki zasmażane

Danie III
Serwowane przez Szefa Kuchni płonące szynki i golonki na sosie myśliwskim podawane w asyście kaszy pęczak z grzybami i bigosem

Danie IV
1. Tradycyjny barszcz czerwony
2. Paszteciki z mięsem
3. Drożdżówka z farszem z kapusty i grzybów

Danie V
Żurek staropolski z białą kiełbasą i prawdziwkami

Zakąski
1. Pstrąg nadziewany delikatnym farszem z orzechami i sokiem z limonki na galaretce z pomarańczy
2. Terrina drobiowa zapiekana w płaszczyku z boczku z zielonymi szparagami wzbogacona nutą bazylii
3. Rolada z kaczki z wątróbką drobiową i śliwkami
4. Schab faszerowany śliwką
5. Łosoś wędzony ze szpinakiem, chrzanem, oliwkami i mascarpone
6. Pate z królika z borówką
7. Rolady serowe 2 rodzaje
8. Tramezzino w 3 smakach
-pomidorowe z kurczakiem sous-vide z pastą włoską ,rukolą , suszonym pomidorem
-pszenne z camembertem , żurawiną i rukolą
-razowe z pastą koperkową, śledziem i ogórkiem konserwowym
9. Tradycyjny matias z kolorową cebulką w oleju
10. Śledzik w śmietanie
11. Carpaccio gęsi z kremem balsamicznym ,mix sałat z melonem i słonecznikiem
12. Pasztet z żurawiną i śliwkami z sosem chrzanowym
13. Sushi 2 rodzaje:
- z wędzonym łososiem
- wegańskie
14. Sałatki 3 do wyboru:
- grecka,
- z brokułami, migdałami, fetą i sosem jogurtowym
- tradycyjna jarzynowa
- z kurczakiem ( grillowany kurczak, warzywa, kukurydza i sos czosnkowy )
- z tuńczykiem
- z szynką i serem
15. Ciasta
- Ciasta 8 gatunków
- Deserki 5 rodzajów (tylko przy opcji bufetu słodkiego)
- Babeczki i kuleczki rumowe
16. Owoce
17. Kawa, herbata
18. Napoje Coca-Cola, Fanta, Sprite, soki Cappy, woda Kropla Beskidu